msumdragonbaseball.com

msumdragonbaseball.com

Stora Nordiska Kriget

Händelsen kallas för kalabaliken i Bender. Eftersom Sveriges kung nu satt inspärrad, kallade de svenska rådsherrarna till en riksdag. De ville sluta fred, vilket de skrev till Karl, men det gick inte han med på. Därför bestämde sig Karl för att resa hem, vilket inte turkarna hade något emot. I november 1714 kom han till Stralsund i Svenska Pommern. Han hade då ridit 200 mil på 14 dagar. Ungefär samtidigt fick Sverige två nya fiender, de tyska staterna Preussen och Hannover. De hade ingått ett förbund med Danmark, och kommit överens om att dela Sveriges tyska landområden. Därefter intog de Stralsund, som Karl XII lämnat dagen innan. 1718 ryckte Karl in i Norge för att tvinga Danmark-Norges kung till fred. Svenskarna belägrade fästningen vid Fredrikshald (Halden). På kvällen den 30 november 1718 sköts han ihjäl när han var ute och kollade in löpgravarna. Den svenska hären tågade omedelbart hem till Sverige igen. Det svenska folket var trött på kriget som nu hållit på i arton år. Ryssarna fortsatte att härja runt kusterna och brände städer.

Stora nordiska kriget | Historia | SO-rummet

Den efterföljande epoken brukar därför i svensk historieskrivning kallas för frihetstiden. Här nedan hittar du material som kan relateras till det stora nordiska kriget som avslutade den svenska stormaktstiden. ANNONS Artiklar om Stora nordiska kriget Länkar om Stora nordiska kriget Artikel i tidningen Populär Historia där Ulf Sundberg berättar om slaget vid Stäket, strax utanför Stockholm. Stockholm har inte sett krig sedan 1500-talet – med ett enda undantag. År 1719 hotade ryssarna att härja och bränna huvudstaden. Artikel i tidningen Militär historia där du kan läsa om Karl XII och inledningen på stora nordiska kriget. Med en oerfaren tonåring på tronen och landet drabbat av svält såg stormakten Sverige ut som ett lätt offer. Motståndarna gick samman och angrep riket på två fronter. Den unge Karl XII valde att försvara sig mot Danmark först. I det här avsnittet (43 min) beskrivs stormaktens fall 1660-1718. Programledare är Dick Harrison och Martin Timell. Sveriges historia är en svensk dokumentärserie i 12 delar som visades under våren 2010 och hösten 2011 (6 delar per omgång) på TV4 och är producerad av bolaget Svea Television.

Det här kriget kom att pågå i 21½ år och har gått till historien som Stora nordiska kriget. Sveriges mål var i stort sett att försvara landet och slå tillbaka alla anfall, och dessutom försöka avsätta Peter I och August II. När kriget väl var slut var Sveriges kung, Karl XII, död, hans syster Ulrika Eleonora hade varit drottning i ett år, och hennes man Fredrik I blivit kung – dessutom var Sverige inte längre någon stormakt. Danmark-Norge Karl XII beslöt att först göra upp med den Dansk-Norska kungen, Fredrik IV. Därför landsteg Karl med sina trupper på Själland vid Humlebæk norr om Köpenhamn. Efter en mindre strid är stranden – och snart hela Själland – i svenska händer. Fredrik hade inte förväntat sig några anfall där och var därför oförberedd. Ett fredsavtal slöts i augusti år 1700 i Traventhal, och Fredrik lovade att inte längre stödja Sveriges fiender. Ryssland Efter segern mot Danmark-Norge vände sig Karl XII mot Ryssland och Peter I. Han seglade till Östersjöns östra strand. Peter hade omringat Narva med en armé på 35 000 soldater och lika många beväpnade bönder.

Efter en hård kamp tvingades den svenska hären till reträtt. 7000 karoliner stupade i slaget. Karl tog sin här och tågade iväg till Turkiet, som var motståndare till Ryssland. Där slog han läger vid staden Bender. Under tiden kapitulerade Adam Ludvig Lewenhaupt, som var på väg hemåt med sin 15 000 man starka armé (kapitulationen vid Dnjepr) och fördes därefter till fångenskap i Moskva (juni 1709). Efter svenskarnas fall kunde Peter I på nytt försöka inta Sveriges Östersjöprovinser, vilket han lyckades med. Finland blev ockuperat och plundrat, och August II återerövrade Polens krona, med rysk hjälp (1709). Några månader efter slaget vid Poltava, landsteg en dansk här i Skåne. Vid Helsingborg möttes 1710 den svenska truppen, under ledning av Magnus Stenbock, och den danska truppen i en avgörande drabbning - där Sverige segrade. År 1713 var Karl XII fortfarande var i Bender. Den turkiske sultanen började dock tröttna på honom och försökte med våld tvinga honom att ge sig av, men eftersom han gjorde motstånd blev han tillfångatagen och förd till ett slott nära Adrianopel.

Stormaktens sista krig : Sverige och stora nordiska kriget 1700-1721 PDF E-bok | MEDIA PDF

Han var då 87 år gammal och hade under sin tid som sergeant vid Livkompaniet på 1670-talet varit bosatt i Långnäs. Han kom under denna tid att gifta sig med Matthes Jönssons dotter Elisabeth i Alvik och lär ha avlidit nära hundraårig i Eskilstuna. På 1710-talet ökade bygdens problem. Efter Poltava fick västerbottningarna återuppsätta regementet två gånger och när äntligen bygdens soldater fick komma hem efter kungens död 1718, så var det till en landsända som var härjad av pest, missväxt och fientliga soldater. Bl a hade en skara ryska kosacker lyckats tränga förbi posteringarna vid Torneå i december 1716 och sedan plundrat Kalixbygden samt städerna Luleå och Piteå. Luleå gamla stad klarade sig eftersom bönderna i socknen förskansat sig runt kyrkan till försvar. Nystaden plundrades dock på värden för 100. 000 daler och åtskilliga civila i bygden fick sätta livet till. Däribland gamle bonden Olof Nilsson i Alvik som blev "ihjälstucken af fienden emellan Ahlwyk och Skiären på wägen". Efter kriget var bygden helt utblottad och många hemman låg obrukade.

Här kan du läsa om Arvid Horn (1664–1742), kanslipresident, generallöjtnant, greve. Finlandsfödde Arvid Horn valde den militära banan och kom genom sitt äktenskap in i hovkretsarna och blev vän med Karl XII. Som belöning för sina framgångar som diplomat upphöjdes han till grevligt stånd. Under den tid kungen förde krig i olika delar av Europa skötte Horn hemlandets angelägenheter, först som medlem av det kungliga rådet och sedan som kanslipresident, vilket motsvarade en statsminister. Efter Karl XII:s död strävade Horn till att begränsa kungamakten. I Riksarkivets digitala arkiv hittar du originalhandlingar (primära källor) i form av listor, statistik, register, redogörelser, brevsamlingar och så vidare om indelta båtsmän, ryttare och soldater 1680–190. Från 1680-talet fram till och med 1901 bestod manskapet i den svenska krigsmakten dels av värvat folk, dels av indelt folk. Det indelta manskapet utgjorde den stora majoriteten och bildade kärnan i arméns landskapsregementen och flottans båtsmanskompanier.

ANDRA RUMMET STORA NORDISKA KRIGET Karl XII och hans allierade, kosackledaren Ivan Mazepa efter nederlaget mot de ryska trupperna vid Poltava. Målning av Gustaf Cederström, cirka 1880. Under den nationalromantiska perioden i slutet av 1800-talet uppstod en vurm för hjältekungen Karl XII och den adlige Gustaf Cederström blev en av de största bärarna av den bilden. Genom framgångar i krigen på 1600-talet blev Sverige en stormakt med mål att ta kontroll över hela Östersjöområdet. Men det fanns fler som hade samma mål: Danmark, Sachsen-Polen och – inte minst – Rysslands tsar Peter I. Alla tre ville störta Sverige från stormaktstronen och ingick en allians som år 1700, när Karl XII bara var 18 år, anföll på tre fronter. Först anföll Danmark det lilla hertigdömet Holstein-Gottorp som låg alldeles söder om den danska gränsen. Hertigdömet stod nära det svenska kungahuset och Sverige hade förbundit sig att försvara området. Strax därefter anföll ryssarna den svenska befästningen Narva i Finska viken och samtidigt anföll Sachsen-Polen Sveriges andra stad, Riga.

Stora nordiska kriget ikea

Stormaktens sista krig: Sverige och stora nordiska kriget 1700-1721 är en bra bok. Den här boken skrevs av författaren Olle Larsson. På vår hemsida kan du läsa boken Stormaktens sista krig: Sverige och stora nordiska kriget 1700-1721 online. FILNAMN Stormaktens sista krig: Sverige och stora nordiska kriget DIMENSIONERA 4, 82 MB UTGIVNINGSDATUM 2013-02-01 FÖRFATTARE Olle Larsson ISBN 9789187263675 BESKRIVNING Fascinerande skildring om hur stormakten Sverige slogs i spillror! När det stora nordiska kriget bröt ut år 1700 var Sverige en europeisk stormakt. Tjugo år senare hade några av historiens mest klassiska fältslag utspelats. Den forne maktjätten låg i spillror. Vad var det egentligen som hände? Stormaktens sista krig spänner över framgångarna i Narva och Fraustadt, motgångarna i Poltava och Karl XII:s turkiska exil, men Olle Larsson börjar sin skildring med att beskriva 1600-talets politiska förhållanden. Han visar hur det lilla landet Sverige lyckades ta sig in på de stora militära arenorna.

Vid Nevas utlopp anlade han en rysk örlogshamn och grundade staden Petersburg (nu Leningrad). På hösten 1707 tågade Karl XII in i Ryssland med 40 000 man. Meningen var att han skulle tåga mot Moskva, men eftersom ryssarna brände sina egna städer, byar, gårdar, gröda och allt som Karl behövde på vägen, var han till slut tvungen att ändra sin plan och gå mot sydlig riktning istället. Krigslyckan började vända och motgångarna startade med att general Adam Lewenhaupt blev slagen när han var på väg från Livland med förstärkning till huvudstyrkan. I Ukraina gjorde hetman Ivan Stepanovitj Mazepa uppror mot Peter I och erbjöd Karl XII ett förbund mot Ryssland. När den svenska hären nådde fram till Ukraina hade dock upproret kuvats och Mazepa var på flykt. Vintern 1708-1709 var dessutom en sån otroligt hård vinter att många frös ihjäl - både människor och hästar. Sommaren 1709 belägrade svenskarna staden Poltava. Där skedde ett fältslag mellan Karl XII:s och Peter I:s soldater. Karl XII hade dock blivit skjuten i foten och kunde därför inte själv delta.

Nordiska classica

nordiska upright

Avsnitt (45 min) i radioprogrammet Vetenskapsradion Historia som här handlar om när skärgården brändes i slutet av stora nordiska kriget. För 300 år sedan brände ryssarna Sveriges kust. Tusentals människor blev hemlösa och många dödades. Tobias Svanelid undersöker vilka spår som finns kvar av händelsen och hur man minns historien idag... Avsnitt (51 min) i radioprogrammet P3 Historia som här handlar om stormaktstidens fall och den envise krigarkungen Karl XII, gift med sin karolinska soldathop. En härförare vars stridslystenhet ledde tusentals soldater och Sverige mot undergången... Avsnitt (50 min) i radioprogrammet P3 Historia som här handlar om Karl XII, gossekungen som blev krigarlegend. Dyrkad som en odödlig gud av sina soldater slogs han sida vid sida med dem på sitt blodbestänkta fälttåg som började i triumf, men slutade i död och förödelse... Föreningen Svenska militära minnesmärken har massor fakta om svenska krig och fältslag. Här kan du bl. läsa om Armfeldts karoliner och dödsmarschen över fjället 1718.

  1. Nordiska upright
  2. Stormaktens sista krig : Sverige och stora nordiska kriget 1700-1721 PDF E-bok | MEDIA PDF
  3. Stora nordiska kriget | svenska krig - historiesajten
  4. Nordiska classica