msumdragonbaseball.com

msumdragonbaseball.com

Sätta Potatis I Hink

För mycket näring kan ge mycket blast och lite potatis. De flesta jordar passar för potatisodling, men det är lättast att skörda i sandjord. När du sett till att ogräset är borta, gör fåror som är cirka tio centimeter djupa i jorden. Håll ungefär 50 centimeter mellan fårorna. 3. Potatisen kan sättas ganska tätt eftersom den inte ska växa hela sommaren. Cirka 20-25 centimeters avstånd mellan sättpotatisarna är lagom. 4. Täck marken mellan plantorna för att hindra ogräs. Marktäckning hjälper också till att hålla fukten. Exempel på martäckningsmaterial är täck- eller pinjebark, marktäckningsmatta i geotextil och träflis, men det finns många varianter. Om du inte marktäcker, hacka istället lite försiktigt i jorden för att störa ogräset. 5. Täck till sist fårorna med dubbel odlingsväv. Då har du ett skydd mot frostnätter – samtidigt som det blir ett trevligt drivhusklimat. Lossa lite på väven allteftersom plantorna växer på höjden. När det blir varmare och risken för frost är helt borta, kan också väven tas bort helt och hållet.

Sätta potatis i hink lyrics

  1. Barn som inte lyssnar table
  2. Sätta potatis i hink like
  3. Hemköp mariahallen
  4. Odla potatis i hink och kruka på balkongen
  5. Sätta potatis i hink stand
  6. Vad ska blodsockret ligga på
  7. Odla potatis i hink till midsommar
  8. Hyra bil i Stockholm - OKQ8 Biluthyrning

Visst kan man odla potatis på balkongen! Du sätter dem i kruka eller hink istället för direkt i jorden. Att odla på detta sätt är även ett alternativ om man inte har certifierat utsäde. Potatis i kruka kan ge en kickstart och tidigare skörd. Läs hur man gör. Odla potatis i hink och kruka Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kruka, även jordsäckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten (gärna på sidan några centimeter upp som på startbilden), så att överflödigt vatten kan rinna ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord. Du kan använda vanlig planteringsjord. Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden. En potatis växer uppåt och inte neråt. Därför räcker det med ca 10 cm jord i botten innan du lägger i dina potatisar. I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar. Täck med ytterligare 10 cm jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjar växa.

1 av 4: Odla potatis! Det är både roligt och lätt. Börjar du förgro i april har du härliga färskpotatisar lagom till midsommar. Foto: Shutterstock 2 av 4: Välj rätt sort, förgro, vattna och var noga med växtföljden. Svårare är det egentligen inte att lyckas med den goda färskpotatisen. Foto: Nina Bergström 3 av 4: Tomma äggkartonger passar bra till att förgrodda potatisen. 4 av 4: Skörda färskpotatisen allteftesom och använd den genast i köket. Låt resten av knölarna ligga kvar i jorden tills du behöver dem. Att odla potatis är roligt! Är du ute i god tid och har tur med vädret kan du till och med belönas med egenoglad potatis lagom till midsommar. Välj rätt sort, förgro, vattna och var noga med växtföljden. Svårare än så är det inte att lyckas med den goda färskpotatisen. 1. Gör rätt från början – köp rätt sättpotatis A och O för en lyckad potatisskörd är friskt utsäde. Det syns inte utanpå om potatisen är angripen av virus eller annat. Köp certifierad och kontrollerad sättpotatis. Det är bästa garanten mot sjukdomar och problem.

Om jorden är lerig kan du bearbeta och förbättra den med barkmull, kompost och sand innan plantering för att få ett lyckat resultat. – Ju tyngre det är att gräva desto mer lera har man i jorden, berättar Eva Robild. Foto: Elvira Pihl Plantera potatisen 20–30 cm isär Plantera potatisen Du kan plantera potatisen i friland, se då till att rensa landet på ogräs innan plantering. Vid plantering i pallkrage är det bra att lägga ut markduk eller täcka botten med fuktigt tidningspapper för att hindra gräs och ogräs. Sätt potatisen 5–10 centimeter djupt, cirka 20–30 centimeter isär med 60 centimeter mellan raderna. Var försiktig så att du inte skadar groddarna när du sätter potatisen. Det är viktigt att inte sätta potatisen för tätt för att minska risken för bladmögel. – För varje potatis du sätter får du ungefär en kastrull färskpotatis, berättar Eva. Foto: Elvira Pihl Vattna ordentligt när du planterat Odling När blasten växt 10–15 centimeter är det viktigt att kupa plantan och täcka med jord.

Sätt inte potatis som du köpt i livsmedelsaffären eller som du fått av vänner och bekanta, du kan föra in smittor som ger dig ­problem i åratal ­framöver. 2. Vilken potatis ska jag välja? När det kommer till val av sort ska du så klart odla de potatisar du gillar mest. De populäraste är de tidiga sorterna Minerva och Rocket. Gamla sorter som fortfarande är populära är Early Puritan, Maris Bard och King Edward. I Mälardalen odlas mycket Pentland Javelin och Maria. Medans man i Norrland gärna odlar mandelpotatis. Nya sorter som är mer motståndskraftiga och passar bra för hobbyodlarna är Swift, Princess, Amandine, Cherie, Pentland Javelin, Roda, Asterix och Fakse. Det finns också mixlådor, flera sorter i samma förpackning, att köpa. Ett bra sätt att prova sig fram till en favorit. LÄS MER: 10 potatissorter att börja med 3. Förgro dina potatisar inomhus – och påskynda skörden Du får cirka två veckor snabbare skörd om du förgror dina potatisar inomhus innan du sätter ut dem. Det blir extra viktigt om bladmögel slår till tidigt, då du ändå hinner få en fin skörd.