msumdragonbaseball.com

msumdragonbaseball.com

Konstig Känsla Under Fötterna

En av kollegerna har en bekant som har MS. Det är skönt och tröstande att höra om andra som har MS och som lever bra liv, säger Sven. Normal vardag Även om mycket har förändrats i Agnethas och Svens liv upplever Sven det inte så annorlunda. Deras vardag är till största delen som tidigare. Enda skillnaden är att Agnetha nu arbetar och orkar mindre. Men i övrigt är sjukdomen inte så närvarande. Agnetha betraktar sig visserligen som sjuk men har inte gjort sjukdomen eller sjukrollen till sin primära identitet. Deras egen relation har inte heller blivit annorlunda. Uppdelningen av hushållssysslor är som tidigare och deras ömsesidiga beroende av varandra eller balansen i familjen har inte påverkats. – Att Agnetha är sjuk och sjukskriven har inte påverkat vår relation. Hon är inte mer beroende av mig än tidigare och jag känner mig varken mer eller mindre beroende av henne, förklarar Sven. I det stora hela har livet inte förändrats och Sven upplever att de trots allt är lyckligt lottade i den situation de hamnat i.

Konstig känsla under fötterna

Doktor Helge Löfberg svarar: Jag råder dig att beställa tid hos doktorn på vårdcentralen för en ordentlig hälsokontroll. Det som du beskriver som "bullar under fötterna" innebär att du sannolikt förlorat en del av känseln i dina tår och fotsulor. Känselsinnet kan delas upp i flera olika underavdelningar som var och en har sina egna nervbanor upp till hjärnan. Alla delarna är inte lika sårbara. Det som först brukar försvinna är förmågan att uppfatta var exakt fötterna befinner sig och hur de rör sig. Man vet alltså inte riktigt hur de egna fötterna förflyttar sig när man går, och måste ta hjälp av synen för att inte snubbla. Att gå i mörker blir besvärligt. Vibrationer kan också vara svåra att uppfatta, vilket doktorn kan testa med en stämgaffel. Vid svårare nervskador kan man tappa beröringskänslan, smärtsinnet och förmågan att skilja på varmt och kallt. Ibland upplever man obehagliga pirrande och stickande ilningar och smärtor i benen. När man har svåra symtom i båda fötterna talar läkarna om en grupp sjukdomar som bär namnet polyneuropati, vilket i klarspråk betyder att många nerver är sjuka såväl i fötterna som kanske också i händerna och ansiktet.

Det är viktigt att kolla fötterna för ju förr du gör något åt dessa "mindre" skador desto lättare är det att förebygga att de utvecklas till något besvärligare. Om du låter foten vara helt kan såren bli kroniska, infekterade och i riktigt allvarliga fall leda till att foten behöver amputeras. Ann Lindström är fotterapeut med mångårig erfarenhet av fotterapi och jobbar inte bara inom Stockholms läns landsting utan även utbildar fotterapeuter inom diabetesfötter. Ann Lindström delar med sig av sina bästa fotvårdsråd till dig som lever med diabetes: Expertens tips Se till att få fötterna undersökta en gång per år. Lär känna dina fötter, titta på dina fötter varje dag. Ta hand om dina fötter med fotgymnastik; knip med tårna, håll kvar, sära på tårna, håll kvar och rör på dina fötter varje gång du sitter framför teven eller gör tåhävningar när du diskar. Det hjälper till att stabilisera dig och få igång cirkulationen i fötterna. Vid behov, fila fötterna men undvik att fila för ofta. Smörj fötterna efter dusch, varje dag, men aldrig mellan tårna där ska det vara torrt.

– Det är svårt att planera nuförtiden. Man vet ju inte hur Agnetha mår när det är dags att göra det man tänkt. Det är den stora förändringen. Men för mig har det varit enkelt att acceptera. Vi träffades när vi var väldigt unga och har varit gifta i 27. Vi är väldigt tajta och har haft det väldigt bra. Och det har vi fortfarande, säger Sven. För en del av vännerna var det i början svårt att acceptera att Agnetha inte längre orkade träffas och umgås som förut. Kunskapen om MS var liten men nu när vännerna vet mer är förståelsen stor. Agnetha och Sven har aldrig velat hymla om sjukdomen. De har inte heller gjort en stor sak kring den och ringt runt och berättat utan tagit det som det kommer. En del av vännerna vet mer och andra mindre. Nuförtiden pratar de sällan om sjukdomen med sina vänner eller ens i familjen. Sven berättade även om Agnethas sjukdom för några av kollegorna på arbetet. – En del kände till hennes problem och undrade om det ordnat sig. Då berättade jag för dem om hennes diagnos.

  • Begagnade bilar göteborg
  • Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker | Doktorn.com
  • Världens godaste bananbröd med nötter | Bra vardag
  • Husdjurens hemliga liv imdb
  • Familjen annorlunda madde instagram
  • Swedbank/edokument.se
  • Stockholm till malmö tåg song
  • En och ett

Fråga: Brännande känsla i fötterna

Hur bedöms en diabetesfot? Eftersom det är flera aspekter som spelar in när det kommer till diabetesfötter behöver man också göra en grundlig undersökning. När man kontrollerar din fotstatus mäter man därför tre värden; ankeltryck, djupare känsel och ytlig känsel. Stämgaffel Med en stämgaffel mäter man den djupa känslan i foten. Monofilament Monofilamenttråd är en typ av fibertråd som vid ett visst tryck böjer sig och med den mäter man den ytliga känseln i foten. Ankeltryck Genom att mäta ankeltrycket, vilket nästan är som att ta blodprov, mäter man blodtrycket i ankeln vilket även det påverkar fötterna. Efter undersökningen gör vårdpersonalen en riskbedömning av dina fötter som ligger till grund för hur allvarliga besvär du har och vilken typ av hjälp du kan få via landstinget. Det finns totalt fyra riskgrupper. Riskgrupp 1. Frisk fot – diabetes utan komplikationer Riskgrupp 2. Nervskada och/eller kärlskada. Riskgrupp 3. Tidigare diabetessår, fotdeformiteter, förhårdnader och amputerad.

Vid svår polyneuropati kan inte bara känselsinnet utan också muskelnerverna drabbas så att den sjuke blir muskelsvag. Men det har du tydligen sluppit. Att just fötterna är mest utsatta beror på att nerverna dit är långa och därför sårbara. Vad kan du då göra för att bli bra? Ja, det gäller att i tid försöka upptäcka orsaken till skadan och att om möjligt undvika ytterligare påfrestningar. Vissa nerver har förmågan att nybilda sig och återfå en del av sin förlorade funktion, bara de får gynnsamma läkningsbetingelser. Andra gånger får man försöka acceptera att nervskadan gett en kvarstående funktionsförlust och inrikta sig på att hindra att sjukdomen förvärras. Orsakerna varierar från fall till fall. Diabetes och brist på vitamin B12 är ganska vanligt, liksom sköldkörtelsjukdom med rubbad ämnesomsättning. Blodsjukdomar och tumörer kan också bilda skadliga proteiner som påverkar nervsystemet. Borrelia-bakterier från fästingbett kan ge konstiga kroniska nervskador och samma gäller för många virus.

Vad är diabetesfötter? Diabetesfötter innebär problem med fötterna och kan drabba personer med såväl typ 1- som typ 2-diabetes. Det är därför extra viktigt att du som har diabetes är noga med att ta hand om dina fötter. Det finns två olika typer av komplikationer som kan drabba dig som har diabetes, angiopati och neuropati. Angiopati Vid angiopati uppstår skador på kärlen på grund av högt blodsocker vilket kan leda till att väggarna i kapillärerna skadas. Om höga halter av kolesterolet LDL finns i blodet kan kärlväggarna täppas till och det kan öka risken för besvär. Är blodcirkulationen dålig och sår uppstår kommer det bli svårare för kroppen att läka såret vilket kan leda till att du får besvär med återkommande, och svårläkta, sår om du inte har regelbunden koll på dina fötter och upptäcker dessa i god tid. Neuropati Neuropati är vanligast vid typ 2-diabetes. På grund av för lite kroppseget insulin och för hög blodsockerhalt minskas blodflödet till de små blodkärl som försörjer nerverna vilket i sin tur leder till förstörd nervstruktur och nervfunktion.

Även immunförsvaret kan, om det blir överaktiverat, angripa nerverna. Giftiga kemikalier och bekämpningsmedel mot t ex ogräs och mögel ger ibland nervsymtom, liksom lösningsmedel, alkohol samt tungmetaller som kvicksilver och bly. Vissa läkemedel kan också, om det vill sig illa, ge sådana biverkningar. Någon gång är det en ärftlig sjukdom som skadat nerverna. I ungefär vart femte fall klarar dock inte ens neurologläkarna att peka ut någon sannolik orsak till domningarna. Jag hoppas att din känselrubbning är av det snälla slaget som läker och går tillbaka. Men för säkerhets skull bör du nog genomgå en läkarundersökning.

Riskgrupp 4. Pågående allvarlig fotsjukdom – till exempel sår och infektioner. Beroende på vilken riskgrupp du tillhör kan det bli aktuellt med olika former av hjälpmedel som skoinlägg, specialskor, regelbunden fotvård av diabetesutbildade fotterapeuter med mera. Vilken form av hjälp som finns att tillgå varierar mellan de olika landstingen och du kan höra dig för vilken hjälp just du kan få. Det är viktigt att inte glömma fötterna vid besök hos läkare eller sjuksköterska då du har rätt till den årliga undersökningen och en årlig koll hjälper vården och dig att din fotstatus under kontroll i samband med diabetes. Diabetesfötter – experten berättar vad du kan göra själv Först och främst bör du som har diabetes ta som vana att kontrollera dina fötter varje dag, i samband med dusch, att du går upp på morgonen eller går och lägger dig på kvällen. Du kan vara extra uppmärksam på följande: Sår Sprickor Svullnader Rodnader Torr hud Förhårdnader Nagelförändringar på fötterna Om du upplever det svårt att kolla under fötterna kan du använda en spegel alternativt fråga om hjälp.

  1. Natt och dag
  2. Jonas jonasson skilsmässa
  3. Gps tracker barn free